Mini könyvklub 21 április - A Hail Mary-küldetés

 

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ryland ​Grace egyedül maradt: az utolsó esélyként indított küldetés egyetlen túlélőjeként nem vallhat kudarcot, különben az egész Föld és vele az emberiség is elpusztul. Csakhogy éppenséggel ezt ő maga sem tudja. A saját nevére sem emlékszik, nemhogy arra, hogy hol van, és mit is kéne tennie.

Csak annyit tud, hogy évekig tartó öntudatlanságból ébresztik fel, sok millió kilométerre az otthonától, két holttest társaságában.

Rylandnak lépésről lépésre kell feltárnia a múltját. Így apránként szembesül az előtte álló lehetetlen feladattal: a bolygó kormányai összefogásában sebtiben összetákolt, majd az űr mélyébe kilőtt hajó fedélzetén egymagában kell elhárítania az emberiség kihalásával fenyegető, felfoghatatlan súlyú katasztrófát.

Ha beszámítjuk a képletbe váratlan szövetségesét, talán még sikerrel is járhat.

A hazánkban is lehengerlő sikert aratott A marsi – Mentőexpedíció és az Artemis után a #1 New York Times-bestsellerszerző Andy Weir ismét lélegzetelállító útra hív a világegyetem mélyére eddigi talán legizgalmasabb könyvében.

-----------------

Olvastam: 2022. április
Formátum: fizikai, könyvtári
Filmadaptáció: nincs
21. Mini könyvklubbos olvasás (link)

--------------------

A 21. Mini könyvklub utolsó, 4. hónapjának is elértünk a végére, amikor is szabadon választottunk olvasnivalót egy adott listából. Nekem amúgy jó pár könyv szimpatikus lett volna, de végül egy olyan regényt választottam, amit az egyik korábbi kör folyamán nem volt lehetőségem elolvasni, de most áprilisban végülis csak sorra került, méghozzá férjemmel együtt, hiszen ő is elolvasta a hónapban. :) 

A Hail Mary-küldetés szerintem egy eléggé nagy hype-ot kapott sci-fi történet, amely viszont talán nem ajánlható azonnal a műfajjal ismerkedőknek első körben. Én mindenestre félve adnám kézbe, hiszen űrhajózás, csillagászat, matematika, fizika, orvostudomány... sok minden téma kerül előtérbe és talán kissé túl bő lére is volt eresztve e téren a történet olykor. Szerencse, hogy nálam nem lépte át a határt a regény e téren, hiszen nem mondtam rá, hogy köszönöm, de nincs türelmem, agyam ehhez. Számomra kellőképpen tudott érdekes, érthető maradni, hogy tudjam a sztorit követni, sőt 1-2 rész igenis tetszett benne. És hát ez a lényeg. Annak külön örültem, hogy olvashattam egy nagyon szimpatikus tanárról, hogy szerepet kapott a természettudomány tanítása.

Ryland ilyen téren egyértelműen egy pozitív, szimpatikus karakter számomra, még úgy is, hogy voltak kissé gyáva, szerencsétlen megnyílvánulásai. Ami pedig még inkább kiemeli őt a többiek közül az a humora persze, illetve az ahogy hosszú időn keresztül próbálta az előtte lévő problémákat, váratlan helyzeteket megoldani. Változott egyértelműen a regény végére, ami ugyancsak klassz.

Spoilermentesen magáról az alapkonfliktusról tudok még beszélni, ami egy olyan veszély elhárításának sztoriját jelenti, ami az egész emberiség pusztulását jelentheti. Van itt teljhatalommal rendelkező nőszemélyünk, több nemzet összefogása, titokzatos életek vizsgálása, önfeláldozás kérdése. Egy mini spoilerként még azt említeném meg, hogy számomra kicsit újdonságként hatott, hogy nem egy azonnali, biztos megoldás lesz kitalálva, tehát nem lehet szinte végig tudni, hogy megmenekül e a Föld, az emberek a regény végére. 

A nagy spoilerről pedig persze nem beszélhetek igazán, így csak annyit hagyok itt, hogy azután a bizonyos rész után volt igazán élmény olvasni. És hát nem is lassult be igazán a sztori utána. ^^

Amúgy majdnem elfelejtettem, de nagyon jót tett a regénynek, hogy időben ugráltunk benne, hogy Rylanddel együtt tudtuk meg lassanként az előzményeket. Ezáltal számomra nem lett túl lelkileg megterhelő, éppen jó mennyiségben kaptam az infókat és lényegében ezáltal nem vált "egyöntetűvé", unalmassá. 

Sajnos ennyit gondoltam most leírni a regényről, pedig érzem, hogy lenne mit kiemelni. Nincs mit tenni most, hiszen természetesen ismét időszűke miatt lett ilyen rövidke, de nagyon vissza akarok még térni erre a regényre, főleg mert tervben van a megvétele(hiszen férjemnek is tetszett :)). 


Értékelés 5-ös skálán: ♥♥♥♥
Ajánlanám e?:  igen
Újraolvasnám e?: igen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése