Rereading project 2.felvonás - Pendergast sorozat 0.rész: miértek, szerzőkről, tervek

 

Úgy döntöttem, hogy májusban végre elkezdem a következő újraolvasási projektemet, méghozzá egyik kedvenc sorozatommal a főszerepben.
Az első, Murakami Harukis olvasást ugyan nem sikerült nagyon aktívan végigvinni, mint szerettem volna, így nagyon jó lenne, hogyha ezúttal rendszeresebben, változatosabban kerülnének előtérbe ezek a könyvek, mert megérdemlik.
/Murakamival kapcsolatban egy mini readathon keretében azért még vissza szeretnék térni, mert hát a könyveiről van még mit mesélni... De majd azt kitalálom, hogy mikor, hogyan./ 

Úgyhogy most jöjjön egy amolyan 0.rész, amiben kicsit az írókról lesz szó, magáról a sorozatról és azt is szeretném kicsit előre kigondolni, hogy milyen ütemtervvel indulok neki ennek az eléggé hosszan tartó újraolvasásnak.


/forrás: facebook/

A Pendergast sorozatot Douglas Preston és Lincoln Child párosa írja, akikről szerintem konkrétan két oldalon tudhatunk meg többet, az egyik a wikipedia(Douglasről, Lincolnról) természetesen, illetve még a hivatalos honlapjukat kötelező kiemelni. 
Douglas Prestonról meglepő volt olvasni pl. hogy mielőtt az angol irodalom területére esett a választása a diákévei alatt, nem egy érdekes témában okosodott. Ilyen volt pl. a matematika, biológia, archeológia, geológia. Izgi belegondolni, hogy ténylegesen részt vett nem egy felfedező úton, melyek közül voltak eléggé veszélyesek is; háborús övezetbe látogatott az USO által többek között James Rollins-szal; újságíróként archeológia, történelem, paleontológia témában írt; valós sorozatgyilkosról és egy Amanda Knox nevű nő elleni gyilkossági vádról is könyvet írt(sőt Amanda védelmében fel is lépett), a Nemzetközi Thriller írók egyik alapítója illetve egy Authors Guild nevű szervezet elnöke jelenleg.
Lincoln Child sokáig szerkesztőként(editor) dolgozott, aztán egy eléggé hirtelen váltásként programozás és rendszeranalízis felé fordult a Metlife-nál(remélem jó linket raktam be, csak egy gyors google-s keresés után találtam ezt az oldalt). Ez olyan téren nem annyira meglepő, mivel már fiatalon szerzett tapasztalatokat ezekben és lényegében nem volt számára idegen, unalmas a téma. :) 1987-ben kezdte ez utóbbi pályát és 1995-ben a Relic megjelenése után nem sokkal el is hagyta a MetLife-t, hogy ténylegesen csak az írással tudjon foglalkozni. Érdeklődési körei közé tartozik pl. banjo, exotikus papagájok, hegyi túrák, MMORPG-k, archeológia, motorok stb. Ja, és csak úgy mellesleg, olvassátok el Lincoln bio-jánál az utolsó részt! Akárki írta, belevitt egy kis poént, amire nagyon nem számítottam. :)

Magáról a sorozatról

A Pendergast sorozat első részének ötlete egy múzeumi idegenvezetéskor született meg, melyet Douglas Lincolnnak tartott méghozzá egy éjszakai alkalommal, eléggé sötétített keretek között. XD 
"in the darkened Hall of Late Dinosaurs, under a looming T. Rex, Child turned to Preston and said: "This would make the perfect setting for a thriller!" That thriller would, of course, be Relic."
/forrás: link/
Jelenleg eredeti nyelven a sorozatban 21, magyarul 20 rész és pár kiegészítő regény jelent meg(ezek egyes mellékkaraktereket helyeznek közzéppontba). Amit talán tudni lehet azoknak, akik először szeretnének megpróbálkozni a sorozattal:
- Vannak egykötetes sztorik és több köteten át tartó történetek is benne(szóval lehet számítani cliffhangerekre);
- Műfajilag nem igazán lehet a sorozatot beskatulyázni egybe, hiszen ilyenekkel találkozhat az olvasó: thriller, kaland, krimi, misztikus, horror, dráma(témák terén se tudnék ráaggatni egyet, kettőt se XD)
- természetesen főszereplőnek Pendergastot emelhetjük ki, de egyes mellékkarakterek ugyanúgy feltűnhetnek olyan gyakorisággal, mint ő, sőt, fontos szerepet is kaphatnak.
- Ilyen elemekkel találkozhat az olvasó: természettudományok, művészetek, vallás, pszichológia, harcművészetek, misztikum stb.


Újraolvasási tervek

Nos, a korábbi tapasztalatokból okulva, most csak egy rövid, konrét tervet szeretnék ide hozni, aztán később kialakul a többi. 
- Az biztos, hogy azokat a részeket, amik kapcsolódnak egymáshoz, azokra természetesen szeretnék egy hónapon belül sort keríteni. Úgyhogy havi max 3 könyv fog előfordulni az újraolvasás alatt.
- Minél többről szeretnék olvasónaplót csinálni, vagy valamilyen formában az olvasás alatti élményeket rögzíteni. Ilyen téren szerintem ki fogom használni az insta, a tiktok és talán a youtube adta lehetőségeket.
- Molyra mindegyik részhez szeretnék értékelést írni és a végén egy sorozatértékelésnek is meg kell születnie. :)

És, tudjátok mit, a többi majd adja magát! :)

Még amit ide tennék, az az olvasási sorrend hónapok szerint:
2023
Május: A megtalált ereklye, Az ereklyetartó
Június: Titkok háza
Július:Csendélet a varjakkal
Augusztus: Kénköves pokol, A halál tánca, Elátkozott völgy
Szeptember: A sötétség kereke
Október: Temetői tánc
November: Lázálom, Leszámolás, Két sír
December: Fehér tűz
2024
Január: Kék labirintus
Február: Vérvörös part, Az obszidiánkamra
Március: A végtelen éjszaka városa
Április: Halotti versek
Május: Zavaros folyó, Vérszomj

ÚÚgyhogy, ezzel zárnám is ezt a 0.részt. 
Hamarosan jövök egy újabb bejegyzéssel!

Ha ismeritek ezt a sorozatot, akkor ha gondoljátok, írjátok meg, hogy mennyire jött be nektek! ^^

/Hitoridori voltam./

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése